Volta a la moleta de Binifaldó

 

Lluc, Escorca. Estada al refugi de Son Amer. Dos dies amb els companys i amics de tercer d’ESO per celebrar i posar punt i final al projecte APS Tramuntana que havíem fet durant aquest curs.

Vàrem partir ben prest de l’institut cap al municipi d’Escorca, i després de patir moltes voltes pujant la muntanya i d’escoltar la infinita cançó «un elefante se balanceaba…» (més d’un va arribar marejat després de sobrepassar els 100 elefants!), arribàrem al refugi. Ens el varen mostrar i vàrem deixar les motxilles per poder caminar amb més facilitat.

Així com estava programat, durant aquell matí i part de l’horabaixa caminarem per la serra fent una excursió circular al voltant de la Moleta de Binifaldó (812 m). És una excursió fàcil, circular, amb el refugi com a punt de sortida i d’arribada. El camí que seguírem és l’antic camí Reial de Lluc a Pollença, travessant la finca pública de Menut per arribar a les cases de la possessió de Binifaldó.  Des d’aquest refugi, enfilàrem cap a l’antiga embotelladora, aigües de Binifaldó, i seguint una pista  que transcorr paral·lela en alguns trams al torrent de Comafreda, vàrem arribar al refugi. Quasi tots els alumnes vàrem fer els 12,6 km sense cap problema, uns més cansats que altres, encara que qualcú va perdre part de la seva sabata…

La major part de l’excursió la vàrem fer envoltats d’alzinar i esquivant bassiots plens de fang perquè havia plogut tota la setmana. En aquest bosc d’alzines trobàrem plantes molt abundants com el xiprell (Erica multiflora), la rotgeta (Rubia peregrina), l’aritja (Smilax aspera), la mata (Pistacia lentiscus), el bruc boal (Erica arborea), l’arbocera (Arbutus unedo), i qualque endemisme com el pa porcí (Cyclamen balericus). Vàrem dinar cap a la meitat de l’excursió per recuperar forces i dirigir-nos all refugi, on teníem programades més activitats per fer en grup enmig de la natura.