Ecosistemes i endemismes a la Serra de Tramuntana

Els alumnes de 4t ESO a l’assignatura de Biologia han dut a terme diferents activitats relacionades amb l’APS de la Serra de Tramuntana. Tots els alumnes de 4t van assistir a una xerrada sobre la importància de la Serra i el fet de ser Patrimoni de la UNESCO. També van realitzar una sortida guiada a Binifaldó (ruta de sa Cometa dels Morts). Mentre anàvem fent la ruta les monitores van explicar els ecosistemes d’alzinar i garriga (els endemismes que hi viuen i la “doble insularitat de la serra” en relació als endemismes), així com el paisatge càrstic (vam entrar dins la cova de sa Cometa dels Morts). A més han fet el Camí de l’Arxiduc de Valldemossa a Deià dintre de l’activitat organitzada pel departament d’educació física (sortida a la Serra de 1r ESO a 1r de batx.) A més van respondre una enquesta sobre què coneixien de la Serra elaborada pels alumnes de 2n d’ESO a classe de matemàtiques. Aquests alumnes també van fer el buidatge i arran dels resultats que mostraven un gran desconeixement de la Serra els alumnes de l’optativa de Biologia vam treballar per grups de manera cooperativa els ecosistemes principals de la Serra de Tramuntana i en especial els endemismes. A l’aula, a classe de Biologia els alumnes van fer recerca d’informació i van elaborar uns vídeos sobre la Serra que van exposar als seus companys: n dels vídeos simulava que les alumnes eren presentadores d’un programa de Ib3 on primer demanaven pel carrer que coneixia la gent de la Serra i després ho explicaven. Al final van fer un joc de preguntes que els alumnes havien de contestar amb el mòbil. Un cop havien entrevistat la població amb preguntes sobre la Serra, projectaven imatges sobre la Serra i elles anaven explicant (només es sentia la veu) els ecosistemes més típics de la Serra, els endemismes, la geologia… Finalment els alumnes contesten un qüestionari amb el mòbil sobre l’exposició: Després de tot el treballat a excursions i a aula s’elabora el producte final d’aquestes activitats que són uns murals per penjar als plafons de l’entrada de l’institut. Els alumnes de 1r d’ESO fan un projecte anomenats Benvinguts per mostrar el funcionament del centre (així com els projectes que es realitzen a l’institu) als alumnes de 6è de primària de les escoles adscrites dia 8 de juny. Els alumnes de 4t de biologia explicaran la feina feta als alumnes de 1r ESO i aquests a sessions de projectes elaboraran un tríptic per repartir als alumnes de primària sobre la Serra el dia de la visita. El tríptic també recollirà la ruta que van fer els alumnes de primer el dia de la sortida de tot el centre a la Serra. L’objectiu és que els nostres alumnes de 1r d’ESO coneguin millor la Serra preparant el tríptic i alhora fer-ne difusió repartint-lo als petits.

Neus Vidal Prohens, IES FELANITX