Mesures de longitud

Treballàrem amb els alumnes la necessitat de tenir unes mesures patró. Vàrem investigar com es feien les mesures en el segle XVIII. En aquest segle s’utilitzaven mesures basades en les parts del cos: dits, pams, braces, peus,.. Per establir una mesura com a patró s’agafava com a referència el pam del rei de cada zona. A la Revolució Francesa de 1789 es va decidir crear unes mesures patró de longitud, que s’anomenaria METRE. Per fer una definició vàlida per tothom, es va dir que un metre era la deumilionèsima part del quadrant d’un meridià terrestre, concretament la distància que separa el pol nord de la línia de l’equador terrestre passant pel meridià de París. Per obtenir exactament aquest patró es varen haver de fer els càlculs d’un arc de meridià. Aquest arc anava per París, Amiens, Dunkerque, Barcelona, Alacant i Illes Balears François Jean Dominique Aragó: Mesurar el meridià des de Barcelona fins a Mallorca El 1808, les tropes de Napoleó envaïren la península Ibèrica; a Mallorca, després dels successos del 2 de maig, hom va prendre Aragó per un espia francès, idea fonamentada en les seves activitats d’observació dalt del cim de la Mola de l’Esclop. Dalt d’aquesta muntanya, en un petit observatori del qual encara se’n conserven les parets, Aragó triangulava entre Mallorca, Eivissa i Formentera per acabar d’estendre el meridià de París fins a les Illes.

Maria Barceló Vidal, IES Felanitx